Behandelinterventies 6-18 jaar & 18+
Diagnostiek is het verzamelen en interpreteren van informatie betreffende het kind/ jeugdige/ (jong)volwassene /gezin met het doel vast te stellen welke (benoembare) problemen er aanwezig zijn.
Bij individuele behandeling gaat het om de inzet van gerichte en bewezen werkzame behandelingen, met gedragsverandering en klachtvermindering als doel.
Bij individuele begeleiding gaat het om de ondersteuning wanneer je kampt met bepaalde klachten en het blijven toepassen van nieuw gedrag om terugval te voorkomen. Het gaat o.a. om het bevorderen, behouden of compenseren van de zelfredzaamheid.
Systeemtherapie, meer bekend als (partner-) relatietherapie of gezinstherapie, is een vorm van therapie waarbij de aandacht niet zozeer op het individu is gericht, maar op wat zich afspeelt tussen individuen die deel uitmaken van elkaars leven, het systeem.
Ouderbegeleiding betekent dat ouders worden begeleid bij vraagstukken over hun kinderen of over de opvoeding. Met deze begeleiding krijgen de ouders meer handvatten om beter te begrijpen wat er met hun kind aan de hand is en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Denk aan: ouderbegeleiding in de vorm van psycho-educatie, ouderbegeleiding in combinatie met de behandeling van het kind, ouderbegeleiding in vorm van mediatietherapie (via ouders het kind behandelen).
De behandeltechnieken komen uit evidence-based behandelmethoden zoals o.a.
Cognitieve therapie gaat over jouw manier van denken en je emoties daarbij. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn/haar leven steeds vanuit een negatief standpunt bekijkt, wordt en blijft makkelijker angstig, somber of geïrriteerd. In cognitieve therapie wordt gezamenlijk onderzocht of die wijze van denken wel helemaal klopt. Wanneer blijkt dat je geneigd bent om té negatief over allerlei zaken te oordelen, wordt er gezamenlijk gezocht welke manier van denken passender is. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en het ontwikkelen van positievere gedachten wordt gebruik gemaakt van specifieke oefeningen en huiswerk afspraken. De toekomst is hierbij belangrijker dan het verleden.
Cognitieve gedragstherapie behandelt jouw gedrag en jouw gedachten. Door anders te reageren veranderen je gevoel en je gedachten. Door je gedachten te veranderen wijzigen je gevoel en je gedrag. Er wordt gestart met het gezamenlijk maken van een analyse van (het ontstaan van) je problemen en hieruit voortvloeiende klachten. Aan de hand van deze analyse worden er interventies voorgesteld die kunnen helpen de klachten te verlichten en de problemen te verminderen. Het is een actieve manier van behandelen: je moet in de therapiesessies actief aan de slag met oefeningen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van huiswerkopdrachten. Binnen deze vorm van therapie leer je hoe jij jezelf kan beïnvloeden en gedrag en gevoelens kan veranderen.
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode voor alle leeftijden, wanneer er sprake is van problemen, waarvan vermoed wordt dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen.
Ook ingrijpende gebeurtenissen die plaats vonden voordat de taalontwikkeling op gang is gekomen (preverbaal trauma), kunnen met behulp van EMDR worden verwerkt. Bij het (zeer) jonge kind krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.
Prakt-YKO maakt ook gebruik van behandelvormen als o.a.:
Deze vorm van hulpverlening is gericht op het benutten van jouw sterke kanten en hulpbronnen. Samen onderzoek je welke vaardigheden je al in huis hebt om jouw problemen aan te pakken.